ΠΟΝΤΙΚΙΑ

Η παρουσία των τρωκτικών αποτελεί κίνδυνο για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας καθώς είναι φορείς σημαντικών νοσημάτων όπως πανώλη, σαλμονέλωση, τοξοπλάσμωση κ.α. Ο τρόπος μετάδοσής τους γίνεται μέσω εντόμων όπως ψύλλους, ακάρεα, τσιμπούρια, κουνούπια, με την επαφή μολυσμένων ούρων και κοπράνων καθώς και με το δάγκωμα και τη γρατσουνιά. Τα συναντάμε παντού όπου υπάρχει και κινείται ο άνθρωπος. Μερικές συνήθειες και ικανότητές τους είναι:  

  • Κυκλοφορούν τη νύχτα. 
  • Ροκανίζουν συνεχώς σκληρά αντικείμενα καθώς τα δόντια τους μεγαλώνουν κάθε χρόνο. 
  • Σκάβουν για να δημιουργήσουν φωλιά ή για να βρουν τροφή. 
  • Αφοδεύουν σχεδόν κάθε 1 ώρα. 
  • Έχουν μνήμη 48ωρών. 
  • Κατά τη μετακίνησή τους ακουμπάνε τους τοίχους αφήνοντας μια λιπαρότητα με το τρίχωμά τους ώστε να βρίσκουν τον δρόμο της επιστροφής από τη μυρωδιά τους. 
  • Είναι πολύ καλοί αναρριχητές καθώς και κολυμβητές. 

Στην Ελλάδα υπάρχουν 3 είδη τρωκτικών, οι αρουραίοι Rattus novergicus (Νορβηγικός αρουραίος) και Rattus rattus (αρουραίος οροφής ή πλοίων) και το ποντίκι Mus musculus domesticus (οικιακός ποντικός). 

Πώς να τα αναγνωρίσετε: 

Rattus novergicus – Νορβηγικός αρουραίος 

Το μήκος τους είναι 18-26cm, έχουν γκρίζο χρώμα, τα αφτιά τους είναι μικρά και χοντρά, το τρίχωμά τους είναι σκληρό και πυκνό ενώ η ουρά τους είναι λεπτή και μικρότερη απ’ το σώμα τους. Κινούνται σε εμβέλεια 15-30m, ζουν έως 1 χρόνο και γεννούν 8-12 μωρά. Τα κόπρανά τους έχουν στρογγυλεμένες άκρες. 

Rattus rattus – Αρουραίος οροφής ή πλοίων 

Το μήκος τους είναι 16-21cm, έχουν γκρίζο χρώμα, τα αφτιά τους είναι μεγάλα και λεπτά, το τρίχωμά τους είναι λείο και μαλακό ενώ η ουρά τους είναι λεπτή και μεγαλύτερη απ’ το σώμα τους. Κινούνται σε εμβέλεια 15-30m, ζουν έως 18 μήνες και γεννούν 6-10 μωρά. Τα κόπρανά τους έχουν αιχμηρές άκρες (σχήμα σαν παρένθεση). 

Mus musculus domesticus – οικιακός ποντικός 

Το μήκος τους είναι 6,5-9cm, έχουν γκρι-καφέ  χρώμα, τα αφτιά τους είναι μεγάλα, το τρίχωμά τους είναι λείο και μαλακό ενώ η ουρά τους είναι λεπτή και έχει ίδιο μέγεθος με το σώμα τους. Κινούνται σε εμβέλεια 3-6m, ζουν έως 18 μήνες και γεννούν 5-6 μωρά. Τα κόπρανά τους έχουν αιχμηρές άκρες με μέγεθος κόκκου ρυζιού. 

Τι μπορείτε να κάνετε: 

Τα τρωκτικά είναι παμφάγα θηλαστικά με μεγάλο φάσμα προτιμήσεων σε είδη τροφής όπως κρέας, ψάρι, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, σπόρους, γαλακτοκομικά κ.α. Η καθαριότητα του χώρου, η τοποθέτηση τροφίμων σε κλειστές προθήκες και η συχνή απόρριψη σκουπιδιών βοηθάει στην αποφυγή προσέγγισης των τρωκτικών στο χώρο σας. Η τοποθέτηση σίτας στα παράθυρα, το κλείσιμο τυχόν τρύπας σε τοίχους που συνδέουν τον εξωτερικό με τον εσωτερικό χώρο και η μείωση κενού στο κάτω μέρος της πόρτας με το πάτωμα αποτρέπουν σημαντικά την είσοδο τόσο τρωκτικών όσο και εντόμων. Η τοποθέτηση δολωματικών σταθμών στον εξωτερικό σας χώρο και η συντήρησή τους σύμφωνα με τις οδηγίες των εφαρμοστών είναι ένα μέτρο πρόληψης και προστασίας από τα τρωκτικά. Από τη στιγμή που εντοπίσετε κόπρανα, ροκανίδια, φαγωμένα αντικείμενα ή δείτε τρωκτικό τότε άμεσα πρέπει να απευθυνθείτε με εξειδικευμένο προσωπικό.  

Καταπολέμηση τρωκτικών: 

Για την επιτυχή καταπολέμηση των τρωκτικών οι εφαρμοστές είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τη βιολογία των ποντικιών καθώς και από τα ευρήματα να αναγνωρίσουν το είδος ώστε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης τους. Η μυοκτονία είναι μία διαδικασία απαλλαγής των τρωκτικών σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους αλλά και αποφυγής επανεμφάνισή τους. Η καταπολέμηση μπορεί να γίνει με τοποθέτηση δολωματικών σταθμών στους εξωτερικούς χώρους ενώ στους εσωτερικούς γίνεται τοποθέτηση παγίδας με κόλλα και παγίδες σύλληψης όπου είναι εφικτό να τοποθετηθούν.  

Το εξειδικευμένο μας προσωπικό, έπειτα από επικοινωνία μαζί σας και επίσκεψη στον χώρο σας, 
θα σας προτείνει την καλύτερη μέθοδο ή και συνδυασμό μεθόδων αντιμετώπισης για το πρόβλημά 
σας για να σας δώσει οριστική λύση.