ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ 

Υπάρχουν περίπου 4.000 είδη κατσαρίδων στον κόσμο που είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση διαφόρων παθογόνων ιών, βακτηρίων και πρωτόζωων όπως σαλμονέλα, E. Coli, ιό της ηπατίτιδας Β κ.α. Στην Ελλάδα συναντάμε 4 είδη:  Periplanetta americana ( Αμερικανική κατσαρίδα), Blatella germanica (Γερμανική κατσαρίδα), Blatta orientalis (Ανατολική κατσαρίδα), Supella longipalpa (Καστανή κατσαρίδα). Πολλοί τις αποκαλούν ως έντομα υγρασίας. Οι κατσαρίδες είναι νυκτόβια έντομα, σπάνια θα είναι δραστήριες τις πρωινές ώρες εκτός αν ενοχληθούν εκεί που κρύβονται. Τρέφονται με οτιδήποτε βρουν καθώς είναι παμφάγα έντομα και προτιμούν να ζουν σε σκοτεινά μέρη με υγρασία όπως είναι τα φρέατια, βόθροι, σωληνώσεις, ντουλάπια, σκουπίδια κ.α.  

Πώς να τις αναγνωρίσετε: 

 
Periplanetta americana – Αμερικανική κατσαρίδα 

Έχουν κοκκινωπό χρώμα , το μήκος τους είναι 28-43mm και ζουν 1-2 έτη. Μπορεί να πετούν με τα φτερά τους. Γεννούν 8-9 ωόσακους χρώματος σκούρο καφέ με μήκος 8mm, όπου 1 ωόσακος έχει 12-16 αυγά.  

Blatella germanica – Γερμανική κατσαρίδα 

Έχουν κιτρινωπό – καφέ χρώμα με 2 μαύρες λωρίδες.Το μήκος τους είναι 12-15mm και ζουν  περίπου μισό χρόνο. Έχουν φτερά αλλά δε συνηθίζουν να πετούν. Γεννούν 4-8 ωόσακους χρώματος ανοιχτό καφέ με μήκος 7-9mm, όπου 1 ωόσακος έχει 30-40 αυγά. 

Blatta orientalis – Ανατολική κατσαρίδα 

Έχουν σκούρο χρώμα σχεδόν μαύρο, το μήκος τους είναι 17-30mm και ζουν  περίπου 1χρόνο+. Έχουν φτερά αλλά δε συνηθίζουν να πετούν. Γεννούν 10 ωόσακους χρώματος σκούρο καφέ σχεδόν μαύρο με μήκος 10-12mm, όπου 1 ωόσακος έχει 14-16 αυγά.  

 Supella longipalpa – Καστανή κατσαρίδα 

Έχουν κιτρινωπό – καφέ χρώμα με 1 κίτρινη λωρίδα, το μήκος τους είναι 10-15mm και ζουν  περίπου μισό χρόνο. Έχουν φτερά και τα αρσενικά πετούν. Γεννούν 10-14 ωόσακους χρώματος καφέ με μαύρα στίγματα με μήκος 5-7mm, όπου 1 ωόσακος έχει 10-18 αυγά. 

Τι μπορείτε να κάνετε: 

Το πρώτο μέλημά σας είναι να εντοπίσετε τις πιθανές εισόδους ώστε να τις κλείσετε ερμητικά για να εμποδίσετε άμεσα την είσοδο κι άλλων εντόμων στο χώρο σας. Μπορείτε να κοιτάξετε τα σιφώνια σας να έχουν τη σχάρα, τυχόν τρύπες σε τοίχους που επικοινωνούν με σωληνώσεις ή με τον εξωτερικό χώρο να επισκευαστούν, τα κενά ανάμεσα από πόρτες και πάτωμα να μειωθούν κ.α. Η τοποθέτηση σίτας σε κάθε παράθυρο είναι ένα σημαντικό μέτρο προστασίας τόσο από τις κατσαρίδες όσο και από άλλα έντομα και τρωκτικά. Φροντίστε ο χώρος σας να είναι καθαρός, τα τρόφιμά σας να είναι ερμητικά κλειστά εντός ντουλαπιών, ο κάδος απορριμμάτων να κλείνει με καπάκι και τα σκουπίδια να απορρίπτονται συχνά χωρίς να φυλάσσονται για μέρες στο μπαλκόνι ή σε κάποιο άλλο μέρος εντός ή εκτός του χώρου σας. Όταν αγοράζετε ένα καινούριο ή μεταχειρισμένο προϊόν π.χ. ψυγείο, να θυμάστε να το ελέγχετε πάντα σχολαστικά καθώς και τη συσκευασία του διότι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα μεταφοράς εντόμων και τρωκτικών από τον χώρο που βρισκόταν το προϊόν  ή το μεταφορικό μέσο προς τον τελικό προορισμό δηλαδή τον χώρο σας. Είναι απαραίτητο 2 φορές τον χρόνο να φροντίσετε να πραγματοποιούνται εφαρμογές απεντόμωσης από εξειδικευμένο προσωπικό στον χώρο σας τόσο για πρόληψη όσο και για αντιμετώπιση των εντόμων.   

Καταπολέμηση κατσαρίδων: 

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι καταπολέμησης των κατσαρίδων ανάλογα την κάθε περίπτωση και τον χώρο προσβολής. Οι εφαρμοστές αφού πρώτα αναγνωρίσουν το είδος της κατσαρίδας και ελέγξουν τις πιθανές εισόδους, θα επιλέξουν τα  κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα Δημόσιας Υγείας καθώς και τη μέθοδο αντιμετώπισης όπως είναι ο υπολειμματικός ψεκασμός, το gel, η τοποθέτηση παγίδων και τα καπνογόνα για να βρείτε λύση στο πρόβλημά σας. 

Το εξειδικευμένο μας προσωπικό, έπειτα από επικοινωνία μαζί σας και επίσκεψη στον χώρο σας, 
θα σας προτείνει την καλύτερη μέθοδο ή και συνδυασμό μεθόδων αντιμετώπισης για το πρόβλημά 
σας για να σας δώσει οριστική λύση.