ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Υπάρχουν περίπου 3500 είδη κουνουπιών σε όλο τον κόσμο και ανήκουν στα δίπτερα έντομα της οικογένειας Culiciade. Είναι έντομα υγειονομικής σημασίας καθώς είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση πολλών ασθενειών όπως ελονοσία, κίτρινου πυρετού, δάγγειου πυρετού,  ιό του Δυτικού Νείλου κ.α.  

Τα θηλυκά γεννούν 30-300 ωά τη φορά σε σταθερά λιμνάζοντα νερά. Τα ωά έχουν υπόλευκο, καφέ ή μαύρο χρώμα και μήκος έως 1χιλιοστά, βέβαια τα χαρακτηριστικά τους διαφέρουν ανάλογα το είδος. Σε 2-14 ημέρες ανάλογα το είδος και τις συνθήκες εκκολάπτονται σε υδρόβιες προνύμφες και έπειτα σε νύμφες μέχρι να ολοκληρωθούν τα φτερά τους και να φτάσουν στο τελικό στάδιο του τέλειου εντόμου.  

Ωά κουνουπιών 
Προνύμφες και νύμφες κουνουπιών

                                                                

Ως τέλεια έντομα πλέον, τα αρσενικά κουνούπια τρέφονται με νέκταρ των λουλουδιών και με άλλες φυσικές σακχαρώδεις ουσίες ενώ τα θηλυκά τρέφονται με το αίμα του ξενιστή καθώς χρειάζονται τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το αίμα για να γεννήσουν τα αυγά τους. Το τσίμπημα τους μας προκαλεί στο δέρμα κοκκινίλα και κνησμό. Προσελκύονται από τη σωματική θερμότητα, από την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που προέρχεται από την αναπνοή του ξενιστή. Στον άνεμο δεν φέρουν αντίσταση γι΄ αυτό και μπορούν να μεταφερθούν σε πολύ μακρινές αποστάσεις. Ο ήχος που κάνουν είναι απ’ το συγχρονισμένο φτερούγισμά τους. Ανάλογα με το είδος κάποια δραστηριοποιούνται το σούρουπο, το ξημέρωμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ κάποια άλλα είδη κινούνται και κατά τη διάρκεια της ημέρας.  

Τι μπορείτε να κάνετε: 

Οι εστίες μπορεί να είναι ανθρωπογενείς ή φυσικές. Οπουδήποτε υπάρχει συλλογή νερού που κατακρατείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως ποτίστρες ζώων, δοχεία, λίμνες, πηγάδια, έλη κ.α είναι δυνητική εστία για την τοποθέτηση των ωών στις επιφάνειες όπου εκεί αναπτύσσονται και γίνονται τέλεια έντομα. Αυτά που μπορείτε να φροντίσετε εσείς είναι να περιορίσετε τα λιμνάζοντα νερά, να κλαδεύετε και να καθαρίζετε την βλάστησή σας και το πότισμα των φυτών σας να γίνεται πρωινές ώρες. Οι σίτες, οι κουνουπιέρες τα απωθητικά και τα μέσα ατομικής προστασίας μπορούν να αντιμετωπίσουν εν μέρει τα κοινά κουνούπια, όμως αν θέλετε να λύσετε το πρόβλημά σας επικοινωνήστε με εξειδικευμένο προσωπικό που θα αναλάβει να βρει τη λύση για εσάς.   

Καταπολέμηση κουνουπιών: 

Η καταπολέμηση των κουνουπιών ξεκινάει απ’ το στάδιο της προνύμφης και συνεχίζεται στο τελικό ενήλικο στάδιο ώστε να επιτευχθεί η ολοκληρωμένη αντιμετώπισή τους. Εξιδεικευμένο προσωπικό με χρόνια εμπειρίας και  τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, αναλαμβάνει να σας απαλλάξει απ’ την παρουσία των κουνουπιών. Η κουνοποκτονία εφαρμόζεται με την μέθοδο της εκνέφωσης ή και του υπολειμματικού ψεκασμού με εγκεκριμένα προνυμφοκτόνα και σκευάσματα Δημόσιας Υγείας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.