ΚΟΡΙΟΙ 

Οι κοριοί είναι άπτερα παράσιτα της οικογένειας Cimicidae που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα καθώς και από άλλους ξενιστές όπως αρουραίους, κουνέλια κ.α. Τα 2 είδη που συναντάμε περισσότερο σε θερμά κλίματα είναι το Cimex lectularius και το Cimex hemipterus. Οι κοριοί δραστηριοποιούνται κατά τις βραδινές ώρες και στον άνθρωπο παραμένουν μόνο όσο διαρκεί το γεύμα τους και έπειτα κινούνται στην εμβέλειά του π.χ. σε κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα, κομοδίνα, ρούχα κλπ. Τα δαγκώματά τους δημιουργούν δερματικά εξανθήματα και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και αλλεργίες. 

Πώς να τα αναγνωρίσετε: 

SAVOIL PEST CONTROL

Οι κοριοί έχουν ανοιχτό καφέ χρώμα ή πιο σκούρο ανάλογα το είδος και αν έχουν γευματίσει. Το μήκος τους είναι 4-7mm και ζουν περίπου 1 χρόνο. Έχουν επίπεδο ωοειδές σχήμα και δε φέρουν φτερά. Γεννούν 2-5 λευκά ημιδιάφανα αυγά την ημέρα και 200-500 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι νύμφες στο αρχικό τους στάδιο είναι ημιδιαφανείς και αφού απορρίψουν το δέρμα τους σκουραίνουν.

Όταν τρέφονται με αίμα κοκκινίζει το σημείο της κοιλιάς τους έως ότου γίνει η πέψη. Οι κοριοί μόλις νιώσουν τον κίνδυνο παριστάνουν τους νεκρούς και από εκεί βγήκε η έκφραση “παριστάνει τον ψόφιο κοριό”. 

SAVOILPESTCONTROL
Πιθανά σημεία εντοπισμού κοριών   
SAVOILPESTCONTROL
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΟΡΙΩΝ

Τι μπορείτε να κάνετε: 

Ο κοριός μέσα σ’ ένα βραδύ μπορεί να τσιμπήσει έως και 500 φορές και τα σημάδια που προκαλούν στο δέρμα είναι έντονα και πολλές φορές επίπονα. Άμεσα απευθυνθείτε στο γιατρό σας ώστε να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες αντιμετώπισης των εξανθημάτων.

Καθώς η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο προστατεύουν το κατοικίδιό σας αλλά και εσάς. Ο σχολαστικός έλεγχος στα κρεβάτια, ραφές στρωμάτων, ντουλάπες με ρούχα καθώς και σε όλο το σπίτι θα βοηθήσει στον εντοπισμό τους και στην άμεση καταπολέμησή τους καθώς εξαπλώνονται και μετακινούνται πολύ εύκολα και γρήγορα.

Αντίστοιχα κατά τη διαμονή σας σε ξενοδοχείο να γίνεται έλεγχος στα στρώματα και τα κλινοσκεπάσματα και τις αποσκευές να τις τοποθετείτε σε ψηλά σημεία όπως σε κάποια καρέκλα ή έπιπλο. Κατά την επιστροφή σας από ταξίδι είναι απαραίτητος ο έλεγχος των αποσκευών σας καθώς και των ρούχων – παπουτσιών σας πριν τοποθετηθούν σε κάποιο σημείο του σπιτιού.  Τα μεταχειρισμένα ή τα καινούρια έπιπλα – ηλεκτρικές συσκευές που θα τοποθετηθούν στο σπίτι – εργασία – αποθήκη,  να ελέγχονται καθώς και οι συσκευασίες τους για να αποφευχθεί η επιμόλυνση στο χώρο σας. Η πλύση των ρούχων, κλινοσκεπασμάτων, κουρτινών κ.α. είναι απαραίτητη να γίνει στους 60οC. Η εγκατάσταση σίτας στα παράθυρα αποτελεί ένα μέτρο προστασίας για όλα τα έντομα καθώς και τα τρωκτικά.

Τουλάχιστον 1 φορά το μήνα το στρώμα να τινάζεται ή και να σκουπίζεται με ηλεκτρική σκούπα που να έχει φίλτρα. Το κλείσιμο ρωγμών και σχισμών σε κοντινή εμβέλεια απ’ τις εστίες είναι εξίσου βοηθητικό μέτρο προστασίας. Εάν εντοπίσετε κοριούς ή στίγματα από κοριούς τότε άμεσα απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο προσωπικό για να σας καθοδηγήσει και να δώσει λύση στο πρόβλημά σας.  

Καταπολέμηση κοριών:   

Η αντιμετώπιση των κοριών πρέπει να είναι άμεση καθώς σε μικρό χρονικό διάστημα εξαπλώνονται και αναπαράγονται. Οι εφαρμοστές αφού ελέγξουν διεξοδικά το χώρο σας για να εντοπίσουν τις εστίες, επιλέγουν τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης ανάλογα το πρόβλημά σας.

Η καταπολέμηση των κοριών μπορεί να γίνει με εκνέφωση, με θερμό ατμό που επιτυγχάνεται ταυτόχρονα και απολύμανση, με καπνιστικά σκευάσματα (καπνογόνα) και με ψεκασμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αποσυναρμολόγηση των επίπλων (κρεβάτι, κομοδίνο, γραφείο) είναι απαραίτητη για να εισχωρήσει και στα πιο δύσκολα σημεία το σκεύασμα Δημόσιας Υγείας.  

Το εξειδικευμένο μας προσωπικό, έπειτα από επικοινωνία και επίσκεψη στο χώρο σας,  
θα προτείνει την καλύτερη μέθοδο ή και συνδυασμό μεθόδων αντιμετώπισης για το πρόβλημά σας και θα δώσει οριστική λύση.   

Συντάκτης: Τζανάκη Καρολίνα ,Υγειονολόγος